wetenschap

De grens tussen mens en techniek is schimmig

  • René Munnik

Ons bestaan is doortrokken van elektronische apparaten waarmee we onze wereld transformeren tot een intelligente en interactieve omgeving. Maar de techniek koloniseert niet alleen onze leefwereld, ze gaat ook onderhuids en kruipt tussen de oren. De grens tussen mens en machine vervaagt. Uiteindelijk staan hier de grondslagen van onze kijk op de werkelijkheid op het spel.

Wanneer achter vliegen vliegen vliegen

  • Stefan Gärtner

Het gebouw waarin ik werk, wordt in de herfst regelmatig bezet door vliegen. Kennelijk zoeken zij een warme plek voor de winter. Het hele raam in de wachtkamer zit er vol mee. Niet echt aangenaam voor onze bezoekers. Dus even een melding bij de dienst Onderhoud. Niet ouderwets via de telefoon maar keurig met een onlineformulier. Binnen een minuut ontving ik een standaardberichtje terug dat mijn verzoek in behandeling was genomen en dat ik voortaan bij alle communicatie over de zaak onderaan staande nummer moest vermelden. Ik voelde me meteen geborgen als in moeders schoot.

Een plaats voor de waanzin?

  • Erwin van de Bunt

Waanzinnige mensen worden tegenwoordig met achterdocht bekeken en verplaatst naar de uithoeken van de maatschappij. Filosoof Wouter Kusters plaatst hierbij kritische kanttekeningen in zijn nieuwe boek Filosofie van de waanzin. Hij stelt de waanzinnige gelijk aan de mysticus en omgekeerd.

Pagina's

Subscribe to wetenschap