Jonge theologen lanceren tegendraadse website

  • Redactie

In de nacht van 24 op 25 december hebben wij (een groep jonge, gedreven theologen) ‘gOdschrift’ gelanceerd, de tegendraadse website van Nederland. Deze website bevat korte, actuele essays over politiek, wetenschap, kunst en liefde.

Het krachtigste woord dat bestaat is ‘god’. Daarom gaat deze website niet over religie en spiritualiteit, maar over god en geloof. “Over datgene wat wordt verzwegen, maar tegelijk wordt verondersteld. Over wat wordt gezien als bron van alle ellende en tegelijk als krachtigste oplossing daarvan”, zegt redacteur Lucien van Liere.

Erik Borgman, winnaar van de Theologie Publieksprijs 2012, heeft zich vanaf het begin aan het initiatief verbonden. Volgens hem heeft de Nederlandse samenleving de neiging om storende stemmen het zwijgen op te leggen. Geloof en christendom gelden als zulke stemmen. “Zij verstoren vaak de rechtlijnige oplossingen van problemen, de politieke correctheid die tegenstellingen smoort, de rust die alleen in stand kan blijven bij de gratie van onwetendheid.”

De redactie noemt zichzelf ‘jong’ en beschouwt zichzelf als een nieuwe generatie theologen. Die generatie bestaat volgens Tom de Haan (32) uit kritische en eigenwijze denkers die geen knieval willen maken voor wat volgens kerk, wetenschap of maatschappij door de beugel kan. Hij voelt niets voor religieus fanatisme, maar vindt valse bescheidenheid ook een doodlopende weg. “Wij kunnen niet zelf tot een heilige waarheid komen, maar we zijn wel scherp genoeg om te signaleren wat niet voor waarheid mag doorgaan, en moedig genoeg om iets profetisch te zeggen.”