Blasfemische kerstwens

  • Tom de Haan

Stel nu eens, dat Jezus inderdaad de zoon is geweest van een Romeinse soldaat. Stel, dat Maria's zwangerschap ongewenst is geweest, en al dan niet met haar toestemming tot stand is gekomen. Het zou het evangelie van Jezus als Gods Zoon er niet minder op maken.

Als de opgestane Jezus een mens is geweest die als misdadiger ter dood is gebracht en die als mislukte koning op een ezeltje reed, dan is een geboorte als ongewenst kind helemaal niet blasfemisch. Deze vorm van blasfemie is al in het christendom zélf opgenomen. God zit dáár waar de mensen hun blik van af keren.

Zo wordt de aankondiging van de engel Gabriël, de onmogelijke boodschap aan Maria om juist dit ongewenste kind als Messias ter wereld te brengen. Op die manier is de geboorte van Jezus méér dan een uitvoering van een goddelijk plan. Het gaat ook om Maria en Jozef die in een buitenechtelijk kind niet een taboe zien, maar die het een toekomst durven geven. Maria wordt symbool van menselijke geloofskracht waarmee ze vanuit een uitzichtloze situatie toch een nieuwe toekomst weet te openen.

Foto: Tilda Swinton in The Garden, directed by Derek Jarman - photo by Liam Daniel (www.liamdaniel.co.uk)

 

Tags: