politiek

Jesus Charlie

  • Kees de Groot

‘Jesus Charlie’ dacht ik te lezen op het affiche van een van de demonstranten op de Place de la République. Vergezocht, maar goed gevonden, dacht ik. Charlie Hebdo is geëxecuteerd, net zoals de joodse rabbi in wie christenen het menselijke gezicht van God zien en moslims de profeet van de liefde. En ook hier schijnt er leven na de dood te zijn, getuige vele cartoons die na de aanslag in Parijs verschenen. Maar ik las het verkeerd.

Tegen dodelijke generalisaties over de islam

  • Yousif Thomas Mirkis O.P.

De Iraakse vluchtelingen in Koerdistan leven dagelijks onder de dreiging van de terreur van IS. Velen van hen geloven dat IS de ware islam is, dat de islam dus inherent gewelddadig is. Onder die omstandigheden blijft de aartsbisschop van Kirkuk, Mgr. Yousif Thomas Mirkis, pleiten voor vergeving en verzoening. Maar hij doet ook een oproep aan Europa, dat de islam tot haar ultieme vijand heeft gemaakt. Een pleidooi tegen het dodelijke virus van het generaliseren.

Met Piketty en Brueghel onder de kerstboom

  • Jan de Vlieger

In ons belastingstelsel ben je een sukkel als je werkt en heb je mazzel als je vermogende ouders hebt. Dat schrijft Thomas Piketty in zijn spraakmakende boek Kapitaal in de 21ste eeuw. In 1566 levert Pieter Brueghel met zijn schilderij “De volkstelling van Bethlehem” vergelijkbare kritiek. Maar daarin schildert hij ook een nieuwe, nog verborgen koning, die mensen losmaakt van hun schulden en die arm en rijk weer bij elkaar brengt.

Advent voor ieder kind

  • Willem Roskam

Ook in de jeugdgezondheidszorg domineert de economische taal van het ‘investeren’ de toekomstverwachtingen. Zulk economisch toekomstdenken reduceert een kind tot een getal. De gevende taal van Advent brengt het kind juist tot leven. De toekomst van Advent gebeurt daar waar zorgverleners dwars tegen bezuinigingen en getallenstrijd in met toewijding, vertrouwen en liefde naar kwetsbare kinderen omzien.

Pagina's

Subscribe to politiek